Sylvia Vaassen presenteert zich samen met haar collega’s tijdens het World Congress of Psychotherapy met een symposium: Psychotherapie met multi-stress families.
Van 7 tot en met 9 juni werd in de Beurs van Berlage in Amsterdam het internationale congres psychotherapie georganiseerd door het IFP (International Federation of Psychotherapy) en de NVP (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie) met als thema ‘stronger through diversity’. Diverse, soms concurrerende theoretische perspectieven in de psychotherapie werden naar voren gebracht, met de wens te komen tot integratie en tolerantie. Verschillende perspectieven op theorie, ontwikkeling en onderzoek, therapieën en klinische thema’s binnen de psychotherapie werden gedeeld in meer dan 50 symposia en workshops. Internationaal gerenommeerde sprekers zoals Les Greenberg, Marylene Cloitre en Pim Cuijpers, presenteerden the state of the art. De deelnemers van het congres, zo’n 1300 personen, kwamen van overal op de wereld vandaan. Sylvia Vaassen presenteerde er een symposium samen met haar collega’s Indra Boedjarath, Sascha Spaans en Roy Kerner.
De bijzondere werkwijze van de Opvoedpoli is op 8 juni in een symposium uiteengezet. Aangezien op het congres veel sprekers de nadruk legden op wetenschappelijk onderzoek, was dit symposium een welkome afwisseling door de nadruk op de praktijk. In het symposium richtten de Opvoedpoli sprekers zich op de integrale aanpak van de Opvoedpoli met expliciete aandacht voor kind veiligheid, timing voor psychotherapie en het belang van de therapeutische alliantie. De nadruk lag op multi-stress familiesystemen. De biologische indicatoren voor multi-stress werden uiteengezet door de bevriende psychiater Cynthia Blanker.
Sylvia Vaassen, orthopedagoog, cognitief gedragstherapeut en psychotherapeut i.o zoomde in haar lezing in op de werkalliantie. Ze begon te vertellen dat vaak een kind aangemeld wordt als de ‘geïdentificeerde patiënt’ met internaliserende of externaliserende problemen, terwijl de kern van het probleem elders in de familie ligt. Niet zelden gaat het om een KOPP-kind. Ouderlijke geestesziekten vormen vaak een bedreiging voor de ontwikkeling van een kind. Sylvia Vaassen lichtte toe aan de hand van een multi-fase behandeling in een casus: hoe er blijvend geïnvesteerd dient te worden in de werkalliantie om tot positieve resultaten te komen. Ze illustreerde dit met mooie schema’s. Ze bracht naar voren hoe vanaf het begin luisteren en aandacht geven cruciaal zijn om vertrouwen te winnen en een werkrelatie te bestendigen. En dat blijvend investeren contact maken en die behouden onontbeerlijk zijn, ondanks mogelijke no-shows, vaak nog voor de intake zelfs. Dit proces benoemde zij als fase 0 van de therapie: ‘zo simpel, maar moeilijk tegelijkertijd’. De intensieve inzet en inspanning werd uitgelicht, die nodig is om therapie op maat aan te bieden aan de ouder, in afstemming met de kinder-therapeuten. Tevens besteedde Sylvia aandacht aan de noodzakelijke afstemming tussen de diverse hulpverleners om paralelprocessen te voorkomen.
Sylvia Vaassen: The impact of parental stress regulation problems
Often a child is referred to us as the ‘identified patient’ with internalizing or externalizing problems, while the core problem lies elsewhere in the family. Not seldom it concerns a COPMI (Child of Parents with a Mental Illness). Parental mental illnesses can form a threat for the development of a child. The impact upon the child’s risk of mental health depends on a combination of factors, like psychosocial adversity, the age of child, the nature of the mental illness the care burden on the child, family relationships, and the involvement of others in the child’s life. Nevertheless, the child is at a greater risk of experiencing behavioural, educational, social, developmental and psychological challenges. Then, parental issues have to be treated in order to enhance the mental health and safety of the child. This presentation elaborates on the impact of parental stress regulation problems linked to their mental health problems, like depression, complex trauma and personality disorder. Cases will be presented that shows the extensive endeavour that is needed to offer a tailored psychotherapy for the parent, in coloration with the children’s therapists. In these cases, establishing a therapeutic alliance, requires amongst others investing time and effort to create trust.